De Week van de Noord-Zuid in beeld

De week van 22 tot en met 26 september stond volledig in het teken van de toekomst van de Noord-Zuidverbinding. Op de verschillende participatie- en werksessies puzzelden bewoners, bedrijven, organisaties en diverse overheidsinstanties met twaalf bouwstenen aan een oplossing. Die bouwstenen gingen over de Grote Baan, maar ook over openbaar vervoer, fietsverbindingen, wonen, werken, natuur en open ruimte. Wij brengen de verschillende puzzelsessies voor u in beeld.

Dag 1: duizenden fietsers en wandelaars op autovrije Noord-Zuid

Op zondag 22 september trapten we De Week van de Noord-Zuid af op het Festival van de Grote Baan in Houthalen-Helchteren. Duizenden fietsers, wandelaars, skaters en steppers palmden de autovrije Noord-Zuidverbinding in en in het Noord-Zuidcafé werd flink gediscussieerd over de toekomst van die drukke verkeersas. Er vertrok ook een NZL-fietsroute langs 12 haltes, één voor elk van de 12 bouwstenen. Hoe dat eruitzag? Bekijk de video hieronder.

Dag 2: concrete voorstellen om op korte termijn aan te pakken

Op maandag 23 september werkten geïnteresseerden mee aan de winsten. Dat zijn kleine en concrete ingrepen waarmee we op korte termijn een aantal cruciale pijnpunten kunnen verhelpen. Bewoners, organisaties en alle andere betrokkenen konden samen met ons nadenken over de mogelijke winsten voor het project Noord-Zuid Limburg. Eén voorstel was een fietsbibliotheek inrichten op de Koolmijnlaan, een ander was de groene ruimtes in Houthalen-Helchteren verbinden via trage wegen en nog een ander voorstel bestond erin om van het Cuppensplein een knooppunt te maken voor fiets en openbaar vervoer. Liesbeth Huybrechts van de Universiteit Hasselt en Valère Ceyssens van Studio NZL leggen het uit in de video hieronder.

Dag 3 en 4: van bouwstenen naar toekomstbeelden

Vertegenwoordigers van overheidsinstanties maar ook van ondernemersorganisaties, milieuorganisaties, bewonersgroepen, landbouw- en andere middenveldorganisaties werden op dinsdag 24 september aan het werk gezet. Ze kwamen samen in Houthalen-Helchteren om de twaalf bouwstenen naast elkaar te leggen en een aantal concrete toekomstbeelden voor de Noord-Zuidverbinding te vormen. Bewoners waren ook op deze dagen welkom om hun specifieke vragen te stellen aan het studieteam Studio NZL tijdens de inloopmomenten.

Dag 5: vier toekomstbeelden zijn resultaat van cocreatieweek

Op de vijfde en laatste dag van De Week van de Noord-Zuid werden de resultaten van alle voorbije participatie- en werksessies getoond op de infomarkt in Greenville. Uit al dat gepuzzel met bouwstenen ontstonden uiteindelijk vier toekomstbeelden. Een honderdtal geïnteresseerden kwam kijken en luisterde naar de uitleg van het studieteam Studio NZL. Wil je meer weten over de toekomstbeelden? Klik hier. Benieuwd naar de aftermovie van de infomarkt? Bekijk hem hieronder.

Laat ons weten wat jij vindt via de online vragenlijst

Kon je er de voorbije dagen niet bij zijn? Of wil je graag dat we jouw mening meenemen in de zoektocht naar een oplossing voor de Noord-Zuidverbinding? Vul dan zeker onze enquête in op www.noordzuidlimburg.be/mening.