Op bezoek bij de A2 Maastricht: “één plan voor stad en snelweg”

Met de bedoeling om inzichten uit andere projecten te verwerven, trok het dagelijks bestuur van het project Noord-Zuid Limburg samen met enkele dichte betrokkenen eind april naar Maastricht. Het bezoek kaderde in een breder leertraject. Op vraag van het departement Omgeving zochten prof. Maarten Van Acker en Tom Coppens (Universiteit Antwerpen) twee buitenlandse cases uit waaruit Noord-Zuid Limburg inhoudelijke of procesmatig lessen kan trekken. Naast A2 Maastricht zal later ook Delft Schiedam bezocht worden. 

Oplossing voor mobiliteit, bereikbaarheid en leefbaarheid

Een 18-koppige delegatie waaronder Limburgs gouverneur Herman Reynders bracht het eerste bezoek aan de A2 Maastricht. Het project werd gerealiseerd tussen 2008 en 2016 en biedt een oplossing voor de drukke A2-weg die Maastricht in het verleden letterlijk en figuurlijk verdeelde. Het plan integreerde verschillende maatschappelijke doelstellingen zoals mobiliteit, bereikbaarheid en leefbaarheid. Het resultaat is een dubbellaagse tunnel van 2,3 km met een ‘Groene Loper’ op het dak. De Groene Loper biedt ruimte voor groen, recreatie en vastgoedontwikkeling.

Maastrichts Model voor samenwerking

Volgens projectdirecteur Louis Prompers speelden verschillende elementen een belangrijke rol bij de realisatie van de A2 Maastricht: “Het project werd succesvol afgerond, binnen het voorziene budget en timing. Dat was mede mogelijk omwille van de unieke samenwerkingsstructuur. De publieke en private partners lieten hun eigen belangen los en investeerden als aandeelhouders in het gemeenschappelijk belang van het project. Dat noemen we nu samenwerken volgens het Maastrichts Model”. Door de inzet op goede communicatie en gedegen participatie slaagde het projectteam er in om de bevolking te betrekken bij het project en hen trots te maken op het resultaat.

Meer weten over het project A2 Maastricht? Bezoek de website of bestel het geschiedenisboek over het Maastrichts model.

Louis Prompers, directeur van Projectbureau A2 Maastricht geeft op enthousiaste wijze tekst en uitleg.

Louis Prompers, directeur van Projectbureau A2 Maastricht geeft op enthousiaste wijze tekst en uitleg.