Workshops rond duurzaamheid op 23 september

Op maandag 23 september organiseren Studio NZL en de Universiteit Hasselt drie workshops rond duurzaamheid in het NAC in Houthalen-Helchteren. Ben jij een bewoner of organisatie die actief is in de omgeving van de Noord-Zuidverbinding? Wil je graag de handen uit de mouwen steken om dit project te doen slagen? Sluit dan aan bij een van de drie workshops op maandag 23 september in het NAC (Pastorijstraat 30, Houthalen-Helchteren) en zet je schouders onder kleine en concrete projecten voor duurzame open ruimte, duurzame mobiliteit of duurzaam wonen in de regio.

Workshop Duurzaam Wonen - 10 uur

Van 10 tot 12 uur kan je deelnemen aan de workshop rond duurzaam wonen in de omgeving van de Noord-Zuid Limburg. De focus ligt vooral op de Koolmijnlaan en diens verbindende rol met het centrum en de wijk Meulenberg. Op 1 juli heeft hierover al een eerste workshop plaatsgevonden. In deze tweede sessie willen we wat concretere plannen vormgeven, zoals een fietsbibliotheek in de buurt, het vertragen/vergroenen en de identiteit van de Koolmijnlaan.

Workshop Duurzame Open Ruimte - 14 uur

Van 14 tot 16 uur staat de workshop rond duurzame open ruimte op het programma. Met deze workshop willen we een platform creëren waar bewoners, verenigingen, overheden en bedrijven samenwerken aan groenere, gezondere en leefbaardere (omgeving van de) Noord-Zuidverbinding. Die ambitieuze doelstelling willen we behalen met kleine, haalbare projecten. Enerzijds willen we werken aan een publieksgerichte kaart die de groene en blauwe netwerken en de ontmoetingsplaatsen (natuur, water, boerderijen, bijzondere tuinen, lokale voedselproductie, etc.) in en rond de Noord-Zuidverbinding in beeld brengt. Zo kunnen we er meer aandacht voor krijgen. Tegelijk willen we de omgeving van wijk De Standaard verder verkennen en er een project opzetten om de relatie met het groen, de fietssnelweg en het bedrijventerrein Centrum-Zuid verder te verdiepen. Het doel hiervan is om duurzaam verplaatsingen in de omgeving te stimuleren.

Workshop Duurzame Mobiliteit - 16 uur

Van 16 tot 18 uur kan je deelnemen aan de laatste workshop van de dag. In deze workshop willen we samen met jou een duurzame mobiliteitshub uitdenken op de site van het oude gemeentehuis in Houthalen-Helchteren. We willen een ontmoetingsplaats vormgeven om een meer duurzame mobiliteitscultuur (meer fietsen, wandelen, skaten...) te bevorderen en een platform ontwikkelen van organisaties en mensen die samen hun schouders zetten onder een project rond duurzame mobiliteit. Om die plek inhoudelijk te ontwerpen, hebben we de lokale organisaties en mensen nodig. Jullie geven de plek leven.


Schrijf je vooraf in voor een van deze workshops door te mailen naar liesbeth.huybrechts@uhasselt.be.