Met de tandem op veldonderzoek

Studio NZL, het studieconsortium dat de Noord-Zuid bestudeert, start deze week met onderzoekend veldwerk. Onderzoekers van de UHasselt, die deel uitmaken van Studio NZL, hebben een mobiele Noord-Zuid WegenWerkplaats ontwikkeld. Samen met inwoners en andere stakeholders gaan ze aan de toekomst van de Noord-Zuidverbinding werken. Deze mobiele werkplaats staat letterlijk gemonteerd op een tandem. Die staat symbool voor het samenwerken aan de leefbaarheid, bereikbaarheid en mobiliteit rond de Noord-Zuid Limburg. Want samen geraken we verder.

Op zoek naar verhalen

De onderzoekers rijden met de tandem langs en in de omgeving van de Noord-Zuid. Ze stoppen op interessante plekken (bij huizen, bedrijven en publieke organisaties zoals scholen) en nemen mensen mee op pad om verhalen te verzamelen over de verbinding en de omgeving. Die verhalen worden verzameld met een open blik, vanuit een wit blad. Het ontwerpteam erkent dat de Noord-Zuidverbinding voor sommige inwoners en lokale organisaties een oud verhaal is. Toch is het heel belangrijk om de verschillende menselijke standpunten en plekken van dichtbij en vanuit de eigen ervaring te leren kennen. Het doel van het ontwerpteam is om op die manier zoveel mogelijk context te krijgen waarvoor ze passende ontwerpen kunnen maken. Zo kan het ontwerpteam de verhalen die reeds bestaan over de verbinding beter kaderen.

Cocreatiesessies

Deze oude en nieuwe verhalen vormen dan de inhoud van drie cocreatiesessies waarop inwoners en lokale organisaties ook uitgenodigd zijn. Samen met het ontwerpteam en beleidsmakers komen ze tot gemeenschappelijke verhalen voor de toekomst van de Noord-Zuidverbinding. De eerste cocreatiesessie staat gepland in het voorjaar van 2019. In november en december gaat het onderzoeksteam van UHasselt op pad met de tandem en kan je ze tegenkomen in jouw gemeente. Wil je graag dat ze bij jou op bezoek komen? Of ken je verhalen die ze zeker moeten meenemen? Contacteer dan het onderzoeksteam van Uhasselt via Liesbeth Huybrechts (liesbeth.huybrechts@uhasselt.be).

Planning onderzoek deel 1

  1. Van 27 tot 30 november 2018: Hasselt, Kiewit en Zonhoven

  2. Van 3 tot 7 december 2018: Houthalen-Helchteren en specifieke trajecten met gasten over hele verbinding

  3. Van 11 tot 14 december 2018: Hechtel-Eksel, Peer, Overpelt en Neerpelt

  4. Van 18 tot 21 december 2018: Nederlandse gemeenten en specifieke trajecten met gasten over hele verbinding

  5. Januari 2019: Verwerken resultaten voor werksessie en cocreatiesessie voorjaar 2019