68 reacties en adviezen op projectonderzoeksnota Noord-Zuid Limburg

56 reacties van burgers en verenigingen, en 12 adviezen van overheids- en adviesinstanties. Dat is de uitkomst van de adviesronde en de publieke raadpleging over de projectonderzoeksnota van het Complex Project Noord-Zuid Limburg. Dat document beschrijft het verdere verloop van het proces, het project zelf en het geïntegreerd onderzoek dat hierop volgt. De adviezen en reacties worden nu verwerkt en daarna start het geïntegreerd effectenonderzoek om eind dit jaar het eerste voorontwerp projectbesluit te kunnen voorleggen aan de Vlaamse Regering. Ondertussen blijven we in gesprek met de belanghebbenden en voor de zomer plannen we een nieuwe cocreatieweek.

Op maandag 6 februari en dinsdag 7 februari 2023 liepen respectievelijk de adviesronde en de publieke raadpleging over de projectonderzoeksnota ten einde. De reacties die we ontvingen gaan over de te verwachten hinder en de impact tijdens en na de werken. Ook over de precieze uitvoering van de N74 en de trambus en over de werking en impact van de toekomstige tunnels kwamen verschillende vragen en reacties binnen. Tot slot ontvingen we ook enkele reacties over het lokale wegennet in Houthalen-Helchteren.

Alle reacties verwerkt in overwegingsdocument

De reacties op die projectonderzoeksnota worden nu, samen met de adviezen van adviesinstanties, verwerkt in het overwegingsdocument. Dat betekent dat ze samengevat en gebundeld worden weergegeven. Het document geeft kort een overzicht van de raadpleging, de ontvangen inspraakreacties en adviezen, de antwoorden hierop en van de aanpassingen aan de projectonderzoeksnota die daaruit voortvloeien. De aangepaste of geactualiseerde projectonderzoeksnota vormt de basis van het geïntegreerd effectenonderzoek. Beide documenten zullen zo snel als mogelijk op de projectwebsite gepubliceerd worden.

 

Nieuwe cocreatieweek voor zomer over eerste onderzoeksresultaten

Via dat geïntegreerd onderzoek krijgt het projectontwerp steeds meer vorm. Voor de zomer gaan we tijdens een nieuwe cocreatieweek de eerste onderzoeksresultaten van de verschillende onderzoeken met de bevolking bespreken. In het najaar wordt het onderzoek afgerond en tegen eind dit jaar wordt het voorontwerp projectbesluit aan de Vlaamse Regering voorgesteld.