Groen-blauwe en tragewegenkaart

De natuur zit soms wat verborgen in de omgeving van de Noord-Zuidverbinding. En de trage wegen zitten vooral in de hoofden van de lokale bewoners. Met deze winst worden ze in kaart gebracht.

Beschrijving

Groenblauwekaart.jpgr

In het kader van het Beleidsplan Ruimte Limburg is de provincie al een tijdje de groene en blauwe netwerken in kaart aan het brengen. De groen-blauwe actiekaart kan hierop een aanvulling zijn door een beeld te schetsen vanuit de ervaring van de gebruikers uit de gemeenten langs de Noord-Zuidverbinding.

De gemeente Houthalen-Helchteren heeft ook weinig overzicht van haar trage wegen. Dat zijn paden of wegen die bestemd zijn voor niet-gemotoriseerd verkeer. Ze worden vooral gebruikt door wandelaars, fietsers en ruiters. Veel kennis zit verborgen bij de lokale bewoners. Zij hebben een goede relatie met hun directe woonomgeving en kennen dikwijls de verborgen wegen. Met deze winst willen we die verborgen parels op de kaart zetten.

Klik op de video om te bekijken.


Doel en opportuniteiten

Belangrijkste doelstelling

  • We maken een bottom-up geïllustreerde kaart die de gedeelde groene en blauwe netwerken en ontmoetingsplaatsen, samen met hun betekenis voor de lokale bevolking, in beeld brengt.

  • We inventariseren de trage wegen per wijk. De geïnventariseerde trage wegen verzamelen we samen met de reeds gekende trage wegen op een “Tragewegenkaart”.

Opportuniteiten

  • Een goed uitgebouwd netwerk van trage wegen ondersteunt mee een wandel- en fietscultuur in de omgeving van Noord-Zuid Limburg. Dat geldt zowel voor functionele als voor recreatieve verplaatsingen.

  • Een goed uitgebouwd netwerk van trage wegen ondersteunt mee onderbouwde beslissingen omtrent de ontwikkeling van het project Noord-Zuid Limburg.


Timing en stand van zaken

De timing is indicatief.

De timing is indicatief.

In het voorjaar van 2020 startten we in samenwerking met Trage Wegen vzw en de gemeente Houthalen-Helchteren met de voorbereiding. Trage Wegen vzw deed hiervoor een eerste inventarisatie via de computer. Vervolgens vroegen vrijwilligers vanaf het najaar van 2020 aan de bewoners op het terrein om de trage wegen in de gemeente Houthalen-Helchteren in kaart te brengen met behulp van de tragewegenapp. In het voorjaar van 2021 vindt een kwaliteitscheck plaats en vervolgens worden de gegevens ingevoerd in de geodatabank.

Voor de groen-blauwe kaart wordt Brelaarheide gebruikt als startpunt. Een werkgroep kwam in 2020 op geregelde tijdstippen (digitaal) samen voor workshops.


Partners

Trage Wegen vzw, de gemeente Houthalen-Helchteren en UHasselt/Studio NZL trekken het project. De provincie Limburg en De Werkvennootschap zorgen voor ondersteuning. Er zullen ook een heleboel andere betrokken partijen zijn. Er zal een oproep vertrekken naar inwoners en organisaties in de buurt om de trage wegen mee te inventariseren. Vooraf zijn er al interviews en workshops geweest met partners die actief helpen vormgeven aan of gebruik maken van de groene en blauwe landschappen en netwerken. Denk aan Greenville, Natuurpunt, VLM, Regionaal Landschap, Velt, Boeren & Buren, Ter Dolen, Bakkerij ‘Com Pani’, Bioboerderij ‘Mangelmoes’, Slegershof, Brasserie Kiewit, Brasserie De Hutten, scholen omgeving Houthalen-Helchteren (secundaire scholen, kleuter- en lagere scholen), seniorenraad, Samana, De Winning, Fietsersbond (Genk, Heusden-Zolder en Zonhoven) en een aantal geëngageerde burgers.