UPDATE: publieke raadpleging AON geschorst tot en met 24 april

De Vlaamse Regering heeft op 27 maart 2020 beslist om de lopende publieke raadplegingen van de zogenaamde 'complexe projecten' te schorsen tot en met 24 april. Dit betekent voor het complex project Noord-Zuidverbinding Limburg dat de publieke raadpleging over de alternatievenonderzoeksnota (AON), die eerder op 16 maart startte, verderloopt van zaterdag 25 april tot en met woensdag 13 mei. De schorsing is het gevolg van de verstrengde coronamaatregelen. Marijn Struyf, woordvoerder van De Werkvennootschap: “Intussen werken we gewoon door. Alle informatie blijft op de website staan en iedereen kan via die weg ook nu al reageren. Ook eerder ingediende reacties blijven uiteraard geldig. Dit zal niet voor een vertraging zorgen richting het voorkeursbesluit volgend jaar.”

 

Tussen 3 en 11 maart reisde een infomarkt langs de Noord-Zuid om alle inwoners te informeren over de zeven alternatieven voor de Noord-Zuid, het aankomende onderzoek en de AON. Iedereen die dat wenste, kon vanaf 16 maart reageren en dat voor een periode van 30 dagen. Door de verstrengde coronamaatregelen werd die periode initieel al verlengd tot en met 30 april op vraag van enkele stakeholders, zoals de gemeente Houthalen-Helchteren. Toen werd ook al gewezen op mogelijk bijkomende maatregelen of verlengingen die opnieuw geëvalueerd zouden worden tegen midden april. De Vlaamse Regering heeft afgelopen vrijdag echter meteen voor duidelijkheid gezorgd: vrijdag 27 maart besliste de Vlaamse Regering om de publieke raadpleging over de alternatievenonderzoeksnota te schorsen en te hernemen na 24 april.

 

Herneming publieke raadpleging van 25 april tot en met 13 mei

Marijn Struyf: "De schorsing van de publieke raadpleging betekent dat vanaf zaterdag 25 april tot en met woensdag 13 mei 2020 de mensen de resterende 19 dagen de tijd krijgen om te reageren op de AON. Wie dat wenst kan dan naar het gemeentehuis gaan om het papieren exemplaar van de AON te bekijken. Het is mogelijk dat je dit papieren exemplaar enkel na afspraak kan raadplegen. Neem hierover contact op met de gemeente. We laten alle informatie natuurlijk ook op onze website staan. Van de AON werd trouwens een samenvatting gemaakt in de vorm van een brochure en een video. Daarin kom je ook te weten hoe je kan reageren. Deze en andere informatie stellen we digitaal ter beschikking via onze website www.noordzuidlimburg.be. Wie dat wenst kan nu en doorlopend tot en met 13 mei ook digitaal reageren via het formulier of per brief naar De Werkvennootschap (Botanic Tower, Sint-Lazaruslaan 4-10, 1210 Sint-Joost-ten-Node)."  

 

Ook reacties vóór 25 april zijn geldig en ontvankelijk

Dat de publieke raadpleging werd geschorst, betekent niet dat wie nu al reageerde, dat opnieuw moet doen. Marijn Struyf: "Reacties, opmerkingen en bezwaren die eerder schriftelijk of via de website www.noordzuidlimburg.be werden overgemaakt, worden als ontvankelijk beschouwd. Dat geldt trouwens ook voor reacties die tijdens de periode van schorsing worden overgemaakt. We roepen dan ook op om van deze mogelijkheid gebruik te maken."  

 

Geen vertraging op lange termijn

Het projectteam verwacht momenteel geen vertraging in het proces van de Noord-Zuid Limburg. Marijn Struyf: "Sowieso loopt de adviesronde van de officiële adviesinstanties (bv. verschillende Vlaamse overheidsdiensten) gewoon door. Dit kan volledig digitaal afgehandeld worden. De verschuiving betekent op korte termijn dat het overwegingsdocument en de (eventueel) geactualiseerde of aangepaste AON weliswaar later afgerond zullen zijn, maar dat hoeft niet te leiden tot een vertraging op de timing en planning van het proces op middellange termijn. De voorbereidingen voor het geïntegreerde onderzoek zijn al volop bezig, en bepaalde deelonderzoeken zijn al opgestart. Ons doel blijft om in voorjaar 2021 tot een ontwerp van voorkeursbesluit te komen. Ook studies naar de kortetermijnmaatregelen of winsten zijn opgestart en lopen gewoon door."

 

Voetnoot

Bovenvermelde termijnen en einddata gelden onder voorbehoud en kunnen aangepast worden bij een verlenging van de noodtoestand. De websites van de bevoegde overheden worden actueel gehouden en bovendien stelt De Werkvennootschap alles in het werk om de informatie over aangepaste termijnen en einddata zo maximaal mogelijk te verspreiden.