123 reacties op alternatievenonderzoeksnota

Zo'n 83 burgers, 16 verenigingen en 24 overheids- en adviesinstanties maakten gebruik van de adviesronde en de publieke raadpleging om te reageren op de Alternatievenonderzoeksnota Noord-Zuid Limburg. In het document staan de te onderzoeken alternatieven en de onderzoeksmethodologie omschreven. Door de tijdelijke schorsing omwille van Corona liep de publieke raadpleging door tot en met 13 mei. Dat is langer dan gepland maar zorgt niet voor een vertraging van het proces. Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: "De verschillende onderzoeken zijn lopende en ondertussen wordt er verder in dialoog gegaan met diverse stakeholders. In het voorjaar van 2021 zal een ontwerp van voorkeursbesluit naar de Vlaamse Regering vertrekken. Ondanks Corona zitten we dus op schema."    

 

Geen vertraging ondanks Corona  

De publieke raadpleging liep van 16 maart tot 27 maart en na beslissing tot schorsing door de Vlaamse Regering omwille van Corona van 25 april tot en met 13 mei. Aan de publieke inspraakronde ging een informatiecampagne vooraf. Woordvoerder Marijn Struyf van De Werkvennootschap: "De fysieke infomarkten konden gelukkig nog net voor de Corona-maatregelen plaatsvinden. Daarna hebben we de mensen zoveel mogelijk digitaal geïnformeerd. Via onze eigen kanalen, de gemeentelijke kanalen, de media en advertenties via de sociale media hebben we herhaaldelijk opgeroepen om een inspraakreactie achter te laten. Heel wat burgers en verenigingen hebben dat ook gedaan. Alle reacties worden meegenomen in het verdere proces."  Minister Peeters is tevreden: “Ondanks Corona hebben we geen vertraging opgelopen, en kunnen we verder werken richting een voorkeursbesluit in het voorjaar van volgend jaar.”

 

Nieuwe cocreatieweek in september over eerste onderzoeksresultaten

Deze week bespreken het studieteam, De Werkvennootschap en het Departement Omgeving samen met de stakeholders zowel de reacties van de burgers en verenigingen, de adviezen van de verschillende overheidsinstanties alsook enkele tussentijdse onderzoeksresultaten. Tegen midden juli zal een overwegingsdocument en een geactualiseerde Aternatievenonderzoeksnota opgeleverd worden, op basis van de vele inspraakreacties. Alle documenten worden beschikbaar gesteld op de website bij Documenten.

“Tegen september is de eerste fase van het geïntegreerd onderzoek en de verfijning van de alternatieven afgerond en weten we ook of er alternatieven zijn die we niet verder wensen te onderzoeken. In september gaan we dan tijdens een nieuwe cocreatieweek de onderzoeksresultaten van die eerste fase met de bevolking bespreken. Het gaat meer specifiek over de resultaten van het ontwerpend onderzoek (ruimtelijk en technisch), het mobiliteitsonderzoek, het ecohydrologisch onderzoek (impact op (grond)water), de voorstudie naar waardevolle natuur en een vergelijkende kostenraming." aldus Struyf

 

Eerste sloopvergunningen in kader van fietsbrug aangevraagd

Naast het geïntegreerd onderzoek naar een duurzame oplossing voor de Noord-Zuidverbinding wordt er ook werk gemaakt van een aantal maatregelen op kortere termijn, de zogenaamde winsten. Struyf: "De studies zijn volop bezig rond verschillende maatregelen op kortere termijn. Maar we zijn ook al bezig met de voorbereidingen. Zo zijn de sloopvergunningen in functie van de fietsbrug in de kmo-zone Helchteren-Noord al aangevraagd. Het gaat om drie leegstaande panden en reeds verworven percelen. Ook belangrijk om te weten: binnenkort vindt er een enquête plaats rond het toekomstig gebruik van de fietsbrug. De bevolking wordt uitgenodigd om hieraan deel te nemen”.

Inwoners en andere toekomstige gebruikers van de fietsbrug vinden vanaf vandaag meer info over de enquête op de website en zullen via diverse kanalen opgeroepen worden om deel te nemen. Ook over de voorbereidende werken van de fietsbrug en de stand van zaken van de andere winsten (onder andere fietsontsluiting en (vracht)wagenontsluiting van het bedrijventerrein Centrum-Zuid en het zuidelijk segment van de Grote Baan) wordt op de website gecommuniceerd.