Mogelijke verwerving onbebouwd perceel of tuinstrook

Op 8 oktober 2021 ontving je een brief met de aankondiging dat er op basis van de voorlopige contour geen verwerving van je woning wordt verwacht, maar dat er wel impact op je onbebouwd perceel of een deel van je voor- of achtertuin mogelijk is. Naar aanleiding hiervan gingen we al in gesprek met de betrokken eigenaars. Op 22 april 2022 heeft de Vlaamse Regering het voorkeursbesluit van het project Noord-Zuid Limburg definitief goedgekeurd. De Werkvennootschap en het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid starten nu met de uitwerkingsfase. In deze fase wordt het voorkeursbesluit verder geconcretiseerd tot het niveau van een realiseerbaar project.

opstart verwervingstrajecten

In de uitwerkingsfase zal ook gestart worden met de verwervingsprocedure. We starten met de verwerving van de gebouwen en woningen die volledig binnen de voorlopige contour van het project vallen. Nadien (2025) starten we met het verwervingstraject van de onbebouwde percelen of voor- of achtertuinen die gedeeltelijk verworven moeten worden. We wachten het projectbesluit (verwacht in 2024) af om op detail- en perceelsniveau de exacte impact te bepalen. De betrokken eigenaars zullen hierover tijdig geïnformeerd worden.   

Volgende stappen*

Op 22 april 2022 werd het voorkeursbesluit definitief goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Vanaf dat moment start de uitwerkingsfase waarin gewerkt wordt naar een projectbesluit.

  • 2022:

    • 22 april: Goedkeuring voorkeursbesluit en begeleidingsplan door Vlaamse Regering, start uitwerkingsfase

    • Opstart verwervingsprocedure voor woningen en gebouwen

  • 2023:

    • Vervolg verwervingsprocedure woningen en gebouwen

  • 2024:

    • Projectbesluit: projectplan op detailniveau (ruimte die nodig is voor project vastgelegd tot op de meter)

  • 2025:

    • Onteigeningsbesluit en opstart verwervingstraject samen met eigenaars van onbebouwde percelen en voor- of achtertuinen

    • Ingebruikname verworven gronden

  • 2026: 

    • Start werken

* De timing is indicatief.

Meer informatie over de procedure van Noord-Zuid Limburg vind je terug op de pagina procedure en timing.

Vergoeding

De Vlaamse overheid ontwikkelde een folder over de onteigeningsvergoeding. Hierin wordt uitgelegd hoe de vergoeding berekend wordt en wat de voorwaarden zijn. Deze folder kan je hier terugvinden.

Verschil tussen een minnelijke verkoop en onteigening

Bij een minnelijke verkoop komen de eigenaar en de dienst vastgoedtransacties tot een akkoord over de vergoeding die de eigenaar krijgt. De commissaris bezegelt de verkoop met een authentieke akte. Kwamen ze niet tot een akkoord? Dan gaat het om een gerechtelijke onteigening. De zaak komt voor bij de vrederechter zodra het definitieve onteigeningsbesluit is gepubliceerd. De rechter bepaalt vervolgens het bedrag van de onteigeningsvergoeding. Deze vergoeding is, net als bij de minnelijke verkoop, gebaseerd op de huidige verkoopswaarde van de betrokken eigendom.  

Vragen?

Heb je nog vragen of bezorgdheden? Dan kan je ons bellen op het nummer 0800 202 49 of een mail sturen naar info@noordzuidlimburg.be. Wil je liever een persoonlijk gesprek met een van de Noord-Zuidmedewerkers? Dan kan je een afspraak maken via www.noordzuidlimburg.be/infopunt.