Werken fietsverbinding bedrijventerrein Centrum-Zuid vanaf 10 oktober

Op korte termijn willen De Werkvennootschap en het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid enkele ontbrekende schakels en gevaarlijke punten in het fietsnetwerk in Houthalen-Helchteren wegwerken. Een van die zogenaamde winsten is de fietsverbinding tussen Centrum-Zuid en de fietssnelweg F74. Om het bedrijventerrein Centrum-Zuid toegankelijker te maken voor de actieve weggebruiker willen we een rechtstreekse, veilige en vlotte verbinding aanleggen. Op die manier willen we in de eerste plaats het fietsgebruik van en naar Centrum-Zuid en het centrum van Houthalen stimuleren. Ook de zone rond het Pomphuis krijgt een opwaardering en wordt mee opgenomen in de fietsverbinding.


Wat houden de werken in?

De afgelopen maanden waren er al voorbereidende werken van de nutsmaatschappijen. Zij verplaatsten verschillende nutsleidingen (elektriciteit, gas, telecom, ...). Vanaf maandag 10 oktober start de eerste fase van de eigenlijke wegenwerken. De werken duren volgens de huidige planning tot april 2023 en verlopen in verschillende fasen.

  1. Bouwrijp maken van tramtalud (oktober 2022)
    In deze fase wordt het historische tramtalud verder bouwrijp gemaakt om er het nieuwe fietspad op aan te kunnen leggen. Er zullen nog enkele snoei- en rooiwerken plaatsvinden langs het tramtalud.  

  2. Aanleg fietspad op het tramtalud (oktober – december 2022) 

  3. Inrichting van de zone van het Pomphuis en het fietspaviljoen (januari – februari 2023)
    Het Pomphuis en het fietspaviljoen, alsook de houten constructie rond het Pomphuis, krijgen een heropwaardering.

  4. Aansluitingen ter hoogte van kruispunten noordzijde en aan de Rooten (januari 2023) 

  5. Aanleg fietspad zuidzijde Meerstraat (februari – maart 2023) 

  6. Aanleg fietspad noordzijde Meerstraat (midden maart – eind april 2023) 

Wat betekenen de werken voor u?

Tot het einde van dit jaar is er geen hinder voor het verkeer op de Brugstraat - Meerstraat omdat we enkel op het tramtalud aan het werk zijn. Ook voor de bedrijven op het bedrijventerrein is er nog geen impact. Vanaf begin 2023, wanneer de aannemer op de Meerstraat zelf aan de slag gaat, zullen er afhankelijk van de fase waarin er gewerkt wordt, gewijzigde verkeerssituaties zijn.

Voor fietsers op de fietssnelweg F74 en voor fietsverkeer van en naar het bedrijventerrein wordt er telkens doorgang voorzien. Dat zal ofwel via een afgebakende route langs de werfzone zijn ofwel via een lokale omleiding.

Afhankelijk van de fase waarin we werken zal het verkeer langs de werfzone tijdelijk en beurtelings via één rijstrook rijden of omgeleid worden.  

Bedrijven in Centrum-Zuid zullen, met uitzondering van de momenten waarop er vlak voor de deur gewerkt wordt, altijd bereikbaar blijven. Korte onderbrekingen zijn dus mogelijk na afstemming en in overleg met de bedrijven in kwestie.

Opgelet! In de week van 3 oktober worden er ook nog nutswerken uitgevoerd die wel gepaard gaan met wat hinder voor het verkeer op het bedrijventerrein. Er wordt in opdracht van De Watergroep een week lang aan de waterleidingen gewerkt.

Heeft u vragen over de fietsverbinding?

Wilt u meer weten over de geplande fietsverbinding Centrum-Zuid? Neem dan zeker een kijkje op de webpagina noordzuidlimburg.be/centrumzuidfiets. Vragen kunt u steeds stellen aan Team Noord-Zuid Limburg via onze infolijn op 0800 202 49 (optie ‘2’ in het keuzemenu) of via het e-mailadres winsten@noordzuidlimburg.be. Wie zich via deze website inschrijft op de digitale nieuwsbrief, wordt op de hoogte gehouden van de voortgang van de werken en eventuele wijzigingen in de planning.