In beeld: fietsverbinding bedrijventerrein Centrum-Zuid

De eerste impressies van de nieuwe fietsverbinding tussen de fietssnelweg F74 en het bedrijventerrein Centrum-Zuid in Houthalen-Helchteren zijn beschikbaar. Deze fietsverbinding is een van de winsten van het project Noord-Zuid Limburg. Hiermee willen we op korte termijn de fietsinfrastructuur veiliger en comfortabeler maken om het fietsgebruik van en naar Centrum-Zuid te stimuleren.

Vandaag is het bedrijventerrein Centrum-Zuid moeilijk toegankelijk voor fietsers. De bestaande infrastructuur is vooral gericht op het auto-en vrachtverkeer en er ontbreken veilige en comfortabele fietsverbindingen. Met deze winst willen we daarom een goede en rechtstreekse verbinding voorzien tussen de fietssnelweg F74 en Centrum-Zuid, om mensen aan te moedigen om de fiets te nemen. Tegelijkertijd realiseren we ook de ontbrekende schakel tussen het centrum van Houthalen en de fietssnelweg. 

Je zal vanaf de fietssnelweg, op de top van het bestaande, historische tramtalud, als het ware door de bomen kunnen fietsen, naar de Meerstraat. Daar verbeteren we de bestaande fietsinfrastructuur met een dubbelrichtingsfietspad aan de zuidzijde van de Meerstraat en een enkelrichtingsfietspad aan de noordzijde. We voorzien er ook veilige fietsoversteken die zo goed mogelijk zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. 

De winst biedt bovendien een kans om het historische erfgoed en de natuur in de omgeving van de fietsverbinding toegankelijker te maken. Er komt een overdekt fietspaviljoen ter hoogte van de Laambroekvijvers en het voormalige pomphuis. Dat is een stukje mijngeschiedenis in de gemeente waar men koelwater uit de bestaande vijver naar de steenkoolmijn pompte. Aan het pomphuis zelf voorzien we ook een houten vlonder vanwaar je kan genieten van het uitzicht over de Laambroekvijvers.  

Op woensdag 22 september start een openbaar onderzoek over het ontwerp. Dat duurt dertig dagen. Je leest er meer over via www.houthalen-helchteren.be/bekendmakingen. Volgens de huidige planning zullen de werken in het voorjaar van 2022 starten. Meer informatie kan je vinden via www.noordzuidlimburg.be/centrumzuidfiets.