Reizende infomarkt over 7 alternatieven in maart

De oplossing voor de Limburgse Noord-Zuidverbinding krijgt stilaan vorm. Er liggen nu zeven alternatieven op tafel. De Werkvennootschap, het Departement Omgeving, Infrabel en het studieteam Studio NZL leggen de alternatieven in maart voor aan het grote publiek, via de alternatievenonderzoeksnota (AON). Iedereen kan hierop opmerkingen formuleren. Onder andere de effecten van de alternatieven op het milieu en de omgeving en het kostenplaatje worden in dat onderzoek bekeken. In het voorjaar van 2021 stelt het projectteam één breed gedragen voorkeursalternatief voor aan de Vlaamse Regering. Die zal dan beslissen. Dankzij een infomarkt op vijf locaties langs de Noord-Zuid krijgen geïnteresseerden meer informatie over de alternatieven, het onderzoek en de planning.

De zeven alternatieven zijn een verdere uitwerking van de vier toekomstbeelden die het projectteam in september 2019 voorstelde. Er is gekeken naar oplossingen op de Grote Baan zelf, maar ook naar westelijke en oostelijke omleidingen. En dat steeds in combinatie met oplossingen voor het hoogwaardig openbaar vervoer tussen Pelt en Hasselt, de fietsverbindingen, de versterking van natuur en landschap, en andere aspecten van de omgeving.

Publieke raadpleging van 16 maart tot en met 15 april

De alternatievenonderzoeksnota, die de zeven alternatieven en het geïntegreerde onderzoek beschrijft, kan van 16 maart tot en met 15 april ingekeken worden. Dat kan online, maar er ligt ook een papieren exemplaar ter inzage in de stad- en gemeentehuizen van Hasselt, Houthalen-Helchteren, Hechtel-Eksel, Zonhoven, Peer, Pelt en Heusden-Zolder. Je opmerkingen op de nota indienen, doe je bij voorkeur via het formulier op www.noordzuidlimburg.be/raadpleging, maar je kan ook een brief tegen ontvangstbewijs afgeven bij de bovenstaande gemeenten, of opsturen naar De Werkvennootschap.

Vijf infomarkten in maart

Om iedereen goed te informeren over de alternatievenonderzoeksnota en de publieke raadpleging organiseert het projectteam een reizende infomarkt op de Noord-Zuid as. Zo bieden we de ruimere regio de mogelijkheid om het gesprek aan te gaan met het projectteam.

Je kan op vijf verschillende momenten op vijf verschillende locaties langskomen, telkens vanaf 19 uur. Uiteraard zijn ook de inwoners van naburige gemeenten welkom. Zo nodigen we de inwoners van Heusden-Zolder, Beringen of Oudsbergen uit op de infomarkt in Houthalen-Helchteren. De inwoners van Peer of Leopoldsburg zijn welkom op de infomarkt van Hechtel-Eksel en de inwoners van Noord-Limburg ( Lommel, Hamont-Achel of Bocholt) op de infomarkt in Pelt.

•       Dinsdag 3 maart, tussen 19 uur en 21 uur - Greenville, Centrum-Zuid 1111, Houthalen-Helchteren

•       Donderdag 5 maart, tussen 19 uur en 21 uur - VAC, Koningin Astridlaan 50, Hasselt

•       Vrijdag 6 maart, tussen 19 uur en 21 uur - De Geer, Overpelterbaan 14, Hechtel-Eksel

•       Maandag 9 maart, tussen 19 uur en 21 uur - C.C. Palethe, Jeugdlaan 2, Pelt

•       Woensdag 11 maart, tussen 19 uur en 21 uur - Evenementenhal Den Dijk, Rozenkransweg 4, Zonhoven

Klik op de afbeelding om te vergroten

Klik op de afbeelding om te vergroten